Szklana elewacja przy ulicy Krawieckiej we Wrocławiu

Wrocław, Polska
2010

W centrum Wrocławia przy ul. Krawieckiej 1-3 w 2009 roku zakończono budowę kompleksu hotelowo-usługowo-apartamentowego o nazwie ‚Just In Center’. Projektantem było ARCH-E Biuro Projektowe. Architekci mieli świadomość, że stawiają nowoczesną budowlę w miejscu, w którym od 1888 roku do końca drugiej wojny światowej stał monumentalny neobarokowy budynek Cesarskiej Poczty Głównej. Za ówczesną elewację budynku odpowiadali architekci berlińscy Walter Kyllmann i Adolph Heyden.

Pragnąc zachować „ducha” dawnej architektury zaproszony przez arch. Marka Skorupskiego do współpracy Tomasz Urbanowicz stworzył nowoczesną szklaną elewację inspirowaną nieistniejącą bryłą poczty. Elewacja stanowi główne wejście do budynku i poprzez swoją transparentność i grę światła ożywia przestrzeń holu i ulicy okazując respekt autora do historii. Ma 10 metrów wysokości.